VIVATOMIS

Studenții de la Universitatea Ovidius din Constanța au prezentat o piesă de teatru în cadrul Festivalului Antic Tomis 2013 – tragedia antică „Medeea“.

Interviu cu Oana Lolos, conducatoarea Nimfelor Daciei

Festivalul Antic Tomis, 16-18 august 2013, Sat Vacanta-Parcul Tabacarie

Nimfele Daciei

Constanta, 9 august 2013

Anul  acesta, atmosfera de la Festivalul Antic Tomis va fi animata nu doar de bravi luptatori si comandanti daci si romani, ci si de prezenta delicata si suava a zanelor venite din timpurile indepartate ale dacilor. Zanele vor participa la atelierele organizate chiar de ele, de dans si muzica antica, din cadrul festivalului si al Parcului de reconstituire istorica Tomis, proiect cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National. Noi i-am luat un scurt interviu, conducatoarei grupului, Oana Lolos, despre viata de nimfa, de acum 2000 de ani, dar si despre vremurile noastre, pe care va invitam sa-l savurati in continuare.

FAT: Buna ziua, conducatoare a zanelor. Cum se desfasoara o zi din viata dumneavoastra si ce reprezinta zanele sau nimfele dace in societatea dacica?

OL: In cadrul civilizatiei dace suntem un grup de tinere femei dace, cunoscatoare ale tainelor tamaduirii, care se aduna impreuna pentru a culege in mod ritualic plante de leac. Aceste ritualuri includ cantece si dansuri. O zi obisnuita din viata unei femei dace implica procurarea ingredientelor pentru gatit, pregatirea mesei, curatatul casei, spalatul rufelor, mica manufactura casnica: tors, tesut, coaserea hainelor. Si desigur, ingrijirea copiilor. Grupul nostru se intalneste in zile dinainte stabilite, in functie de pozitia lunii si a planetelor si in functie de anotimp. Ne pregatim pentru aceste intilniri din timp: avem voie sa mancam doar anumite lucruri si altele nu, trebuie sa ne imbaiem si sa ne imbracam in haine albe, curate. Iesim din casa inainte de rasaritul soarelui, avand grija sa nu ne zareasca nimeni. Locul de intilnire este de obicei in afara vetrei satului, intr-o poiana sau la o rascruce de drumuri. Aici incepem prin a dansa impreuna si apoi mergem sa culegem plantele.

FAT: Cum sunt organizate nimfele?

OL: In grupuri de cate 3, 7, 9 sau 12. Noi suntem un grup de 9, 8 care danseaza plus conducatoarea.

FAT: O parte din Dacia a fost deja cucerita de romani. Unde locuiti acum?

OL: In calitate de femei dace locuim in satul dacic de pe dealul Pomat, chiar langa Porolissum. Porolissum este capitala provinciei romane Dacia Porolissensis si este situat pe granita de nord a imperiului roman. Dealul pe care este construit orasul este cel mai inalt punct din zona si are o vizibilitate de jur imprejur de 50 km. Porolissum este legat de celelalte localitati printr-un drum roman, pavat cu piatra. Altfel, comunicarea se face prin semnale de foc, prin porumbei calatori si prin curieri. Pe inaltimile din jurul Porolissumului romanii au construit turnuri de veghe.

FAT: Acum, revenind la timpurile noastre, si anume anul 2013 d.Hr., va rugam sa ne spuneti cine este, in realitate conducatoarea nimfelor si cu ce se ocupa atunci cand nu este nimfa.

OL: Sunt Oana Lolos, instructoare de dans si profesoara de limba engleza in Viena.

FAT:  Ce v-a atras catre aceasta perioada istorica si cum interpretati intoarcerea in timpurile acelea?

OL: M-a atras ineditul si frumusetea acestor manifestari culturale, precum si dorinta de a transmite mai departe, tinerilor si copiilor, valorile care au stat la baza formarii acestui popor. Vine o varsta la care realizezi ca trebuie sa dai mai departe ceea ce ai primit. Identitatea, valorile si idealurile fac parte din mostenirea pe care o lasam copiilor nostri.

FAT: Cum contribuie asociatia Nimfele Daciei la aceste idealuri?

OL: Prin influenta pe care grupul o exercita asupra fetelor participante si prin spectacolele care transmit publicului mesajul nostru. Grupul nostru a fost in primul rand un grup educativ, fetele participante avand ocazia sa vina in contact cu informatii istorice si cu traininguri de formare si dezvoltare personala. Pentru a face parte din grup o fata trebuie sa dea dovada de seriozitate, responsabilitate si intelegere a valorilor pe care spectacolele le transmit. Selectia fiind atat de serioasa, fetele se straduie si, chiar si cele care nu reusesc, raman cu un plus la capitolul educatie.

FAT: Cum v-a influentat viata de zi cu zi patrunderea in tainele istoriei?

OL: In toata Europa fenomenul „reenactment” a devenit o moda si un mod de petrecere a timpului liber. Se leaga prietenii, traim experiente foarte frumoase la acest gen de spectacole. Fiecare spectacol este unic si de neuitat. Intr-adevar, totul a pornit de la o joaca. Orice om are nevoie sa viseze si sa vina in contact cu idealuri. Daca reusesti sa le si impersonezi, macar intr-un week end, iti incarci sufletul de entuziasm si de prospetime si incetul cu incetul iti dai seama ca acest hobby devine pentru tine o resursa spirituala.

FAT: Anul acesta sunteti invitate sa participati la Parcul de recostituire istorica Tomis din cadrul Festivalului Antic Tomis, ce va avea loc in perioada 16-18 august. Ce ati pregatit pentru incantarea publicului? Ne puteti oferi cateva informatii de culise?

OL: In afara de dansurile Nimfelor Daciei, pe care probabil ca unii vizitatori deja le cunosc, venim cu cateva noutati. Doua dansuri romane si un atelier de textile prin bunavointa cumetrei Malina, o daca adevarata din zona Daciei libere.

Le multumim Nimfelor Daciei pentru acordarea acestui interviu si le asteptam la Constanta, la Festivalul Antic Tomis! Mai multe informaţii pot fi găsite pe www.festivalulantictomis.ro şi pe https://www.facebook.com/festivalulantic.

Extra info:

Parcul de recostituire istorica Tomis este un proiect cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National, dedicat promovarii artelor si mestesuguri antice – prelucrarea metalului, ceramica, textile si vestimentatie antica, gastronomie antica, tehnica militara antica, pielarie, muzica si dans antic.

 

FESTIVALUL  ANTIC  TOMIS EDIŢIA a II-a

16-18 august 2013

Afis Festivalul Antic Tomis 2013 web

 08 august, 2013

Luni, 12 august 2013, de la ora 11:00, la Sala de conferinţe CASINO a Hotelului Iaki din Mamaia, sunteti invitaţi la conferinţa de presă de informare cu privire la desfăşurarea celei de-a doua ediţii a evenimentului cultural “Festivalul Antic Tomis”, ce va avea loc în zilele de 16, 17 şi 18 august 2013, în zona Sat Vacanţa – Parcul Tăbăcărie din Constanţa.

Festivalul este organizat de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunării şi agenţia de marketing cultural Groove Hour Constanţa, alături de Primăria Municipiului Constanţa, cu sprijinul Asociaţiei Patronale Mamaia, Asociaţiei Patronale a Cluburilor din Mamaia, Asociaţiei Nationale a Agenţiilor de Turism şi a Consiliului Judeţean Constanţa. La cea de-a doua ediţie a Festivalului Antic Tomis participă trei asociaţii de reconstituire istorică din România, două asociaţii din Polonia, pentru prima dată la Constanţa, şi cele două asociaţii din Bulgaria, care revin la Festival după participarea de anul trecut.

În cadrul Festivalului Antic Tomis de anul acesta va avea loc şi Parcul de recostituire istorică Tomis, un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, dedicat promovării artelor şi mestesugurilor antice – prelucrarea metalului, ceramică, textile şi vestimentaţie antică, gastronomie antică, tehnică militară antică, pielărie, muzică şi dans antic. Evenimentul se va derula în perioada 16-17-18 august, în zona Sat Vacanta – Parc Tăbăcărie din Constanţa. Mai multe informaţii pot fi găsite pe www.festivalulantictomis.ro şi pe https://www.facebook.com/festivalulantic.

Programul detaliat pe fiecare dintre cele trei zile ale Festivalului Antic Tomis va fi publicat luni, 12 august, în cadrul conferinţei de presă şi va însoţi toate comunicările oficiale ale organizatorilor.

Festivalul Antic Tomis a lansat la finalul lunii iulie o invitație către instituțiile de cultură, artiști, ONG-uri și companii, pentru a se implica în cadrul evenimentului cu lucrările, inițiațivele sau evenimentele lor noncomerciale și a le expune pentru a crea spaţiul “VIVATOMIS”. “VIVATOMIS” își propune să transforme orașul Constanța, prin încurajarea participării în spațiul public cu valori care consolidează comunitatea, ca răspuns la nemulțumirea cotidiană față de mediatizarea și promovarea excesiva a nonvalorii. Spațiul “VIVATOMIS” va fi animat anul acesta, începând cu ziua de duminică, 11 august, cu ateliere, seminarii şi expoziții foto. Astfel, vor avea loc:

GRUPUL DE INIŢIATIVĂ AEQUILIBRIUM:

  1. Atelier  “Animale sacre la geto-daci: simboluri și resurse” susținut de psihogii Eliana Baciu și Monica Ghiță, din cadrul grupului de inițiativă Aequilibrium. Duminică, 11.08.2013, între orele 11 – 12.30, la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, Sala de conferinţe Ing. Marcel Stanciu, din Bv. Mamaia nr. 255.

COMPLEXUL MUZEAL DE ȘTIINŢE ALE NATURII:

  1. Tot la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, Sala de conferinţe Ing. Marcel Stanciu, din Bv. Mamaia nr. 255 va avea loc seminarul “MITOLOGIA ANTICĂ REPREZENTATĂ ÎN ASTRONOMIE”, miercuri 14 august 2013, ora 12:00.

CAFENEAUA DE PSIHOLOGIE:

  1. 3.       “Omul modern în relaţie cu inconştientul”susţinut de psiholog dr. Doiniţa Benţu – luni 12 august, ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor – Constanţa (Sala de Protocol, etajul 1) 
  2. “Simbolistica sufletului – Atelier de Mandale” prezentat de psiholog Carmen Paraschivescu – marţi 13 august, ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor – Constanţa (Sala de Protocol, etajul 1)
  3. “De la dulapul cu antichităţi la propria persoană” predat de psiholog Cristinel Bălan – miercuri 14 august, ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor – Constanţa (Sala de Protocol, etajul 1)

CENTRUL COMERCIAL CARREFOUR:

  1. Centrele Carrefour din întreaga ţară vor găzdui pe perioada unui an expoziţia itinerantă “Carrefour pastrează vie flacăra Cetăţii Tomis”, dedicată promovării valorilor antice, a istoriei bogate şi mereu surpinzătoare a cetăţii Tomis, renăscută în cadrul Festivalului Antic Tomis.

LIBRĂRIA CĂRTUREŞTI CONSTANŢA:

  1. Librăria Cărtureşti Constanţa şi Festivalul Antic Tomis lansează o colectă de cărţi istorice ce vor fi utilizate în crearea unei zone dedicată relaxării şi lecturii din ceainaria librăriei, zonă ce întregeşte spaţiul “VIVATOMIS”. La finalul festivalului Antic Tomis cărţile astfel adunate vor ajunge la biblioteca Şcolii generale din Comuna Topalu, Judeţul Constanţa cu ajutorul Asociaţiei DANAIS.

Corina Martin, Preşedinte Asociaţia Litoral-Delta Dunării:

“Festivalul Antic Tomis aflat la cea de-a doua ediţie este – atât pentru comunitatea locală dar şi pentru Asociaţia noastră – un eveniment de suflet, care atrage mulţi turişti şi o imagine pozitivă, atât de necesară Litoralului românesc. Organizarea evenimentului în staţiunea Mamaia – Parc Tăbăcărie, în  mijlocul lunii august, vrea să arate turistilor care au ales ca şi destinatie de vacanţă Litoralul Romanesc, că, pe lângă mare, plajă, evenimente în cluburi, pot să se transpună şi în atmosfera şi istoria vremurilor de naştere a cetăţii Tomis. Suntem convinşi că cea de-a doua ediţie va avea un impact şi mai mare asupra turiştilor şi constănţenilor, iar evenimentul  va continua să atragă un interes fantastic şi va reprezenta o nouă pagină în istoria evenimentelor de promovare a Constanţei şi a Litoral Românesc. Vă asteptăm la reîntalnirea cu Tomiris, întemeietoarea cetăţii Tomis şi legiunile de daci şi romani, care vor reînvia Cetatea noastră. VIVA TOMIS !“

Dragos Paiu, Director Marketing Groove Hour Constanţa:

„După succesul înregistrat la prima ediţie, cand în tabăra istorica au ajuns peste 6000 de participanţi de toate vârstele, pregătim anul acesta o a doua ediţie mult mai amplă. Parcul Tăbăcărie va fi animat, timp de trei zile, de teatru antic şi ateliere cu tematică, proiecţii de filme, muzică antică şi dans, degustări de produse autentice şi multe alte surprize. Toate acestea urmăresc să aducă frumuseţea şi farmecul perioadei de glorie a Cetăţii Tomis în prezent spre bucuria şi încântarea turiştilor ajunşi pe litoral dar şi a localnicilor. Continuăm, astfel, experienţa de conectare cu vechiul Tomis, cu rădăcinile noastre cele mai profunde.”

Mulţumim pentru colaborare tuturor partenerilor care fac posibilă organizarea acestui eveniment: Generali Asigurări, Carrefour, Dobrogea S.A., Catheol Film, Bograve Advertising, Epson, Iowemed, Ciao Wine, Double Bridgexim, Danais, Cercetaşii României, Agora Tea&Coffee Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, Disco Zone, Simo Sound, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Noua Acropola, Phoenicia Hotels & Resorts, Hotel Iaki Mamaia.

Parteneri media: Radio Europa FM, Radio Constanţa, Radio Vacanţa, Radio România Cultural, TRV, Travel Mix, Litoral TV, TV Neptun, Telegraf, drumliber.ro, i-tour.ro, Constanţablog.net, Constanteanul, Agerpres, Cityplex, Evenimente Constanţa, RATC, Cuget Liber, Seară de Seară, Observator de Constanţa, Replica, Librăriile Cărturesti.

Pentru detalii suplimentare despre Festivalul Antic Tomis:

Agenţia de marketing cultural Groove Hour:

Telefon: 0241 618 255, 0732 123 331 (Dragoş Paiu)

E-mail: vivatomis@festivalulantictomis.ro ,  office@groovehour.com

Asociaţia pentru Dezvoltare şi Promovare Turistică Litoral-Delta Dunării:

Tel : 0241.831.321, 0724.557.017, 0730.709.046 (Denisa Răucescu)

E-mail : office@Asociaţia-litoral.ro   

Animale sacre la geto-daci: simboluri și resurse

Afis Animale sacre la geto-daci simboluri și resurse

Grupul de inițiativă Aequilibrium îmbrățișează remarcabila oportunitate oferită de FESTIVALUL ANTIC TOMIS, pentru a organiza atelierul – Animale sacre la geto-daci: simboluri și resurse, susținut de psihogii Eliana Baciu și Monica Ghiță.

Constanţa 7 august 

Cultura, ca esență a civilzației, începe odată cu intrarea omului în Cetate. Iar într-o astfel de Cetate suntem cu toții invitați să pătrundem prin inițiativa „VIVATOMIS”. Alături de ei, ne propunem o călătorie imaginară de conectare cu vechiul Tomis, cu rădăcinile noastre cele mai profunde. Ne dorim să ne întoarcem împreună către valorile care ne definesc ca popor, pășind cu respect și curiozitate pragul către illo tempore. 

Asemeni arheologiei, psihologia își propune să aducă la suprafață lucruri vechi, ascunse, uneori adevărate comori sub formă de resurse nebănuite. În această notă, grupul de inițiativă Aequilibrium îmbrățișează remarcabila oportunitate oferită de „VIVATOMIS”, pentru a aduce în atenția dumneavoastră atelierul – Animale sacre la geto-daci: simboluri și resurse, susținut de psihogii Eliana Baciu și Monica Ghiță. Este o invitație ca în acest spațiu magic să refacem pentru câteva momente legătura profundă cu animalele – simbol ale strămoșilor noștri, să ne permitem identificări și încărcarea cu resursele pe care acestea ni le oferă.

În paralel se va desfășura și atelierul dedicat copiilor – Puterile magice ale animalelor, în cadrul căruia psihologii Cătălin Baciu și Monica Dima, vor acompania micii participanți în însușirea resurselor pe care le pot extrage de la animale. Tânăra artistă plastică Andreea Dima va contribui la atractivitatea acestei activități prin oferta de picturi pe față pentru copii.

Duminică, 11.08.2013, între orele 11 – 12.30, vă așteptăm la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, Sala de conferinţe Ing. Marcel Stanciu, din Bv. Mamaia nr. 255.

Accesul doritorilor este gratuit, în limita locurilor disponibile. Pentru clarificări vă stăm la dispoziție la numerele de telefon 0732 818 234 – Cătălin Baciu, 0721 250 995 – Eliana Baciu, 0722 493 366 – Monica Dima, 0744 533 494 – Monica Ghiță, sau la adresa de mail aequilibrium_constanta@yahoo.ro.

“VIVATOMIS” își propune să transforme orașul Constanța, prin încurajarea participării în spațiul public cu valori care consolidează comunitatea, ca răspuns la nemulțumirea cotidiană față de mediatizarea și promovarea excesiva a nonvalorii. 

Extra info:

Grupul de inițiativă Aequilibrium s-a constituit în urma colaborării profesionale a unei echipe de psihologi: Cătălin Baciu, Eliana Baciu, Monica Dima, Monica Ghiță, Oana Lungu, Dan Macovei și Ruxandra Pană. Aequilibrium este în prezent în curs de obținere a personalității juridice ca asociație de servicii psihosociale.

Cătălin Baciu – psihoterapeut format în hipnoză clinică și terapie integrativă, cu competențe în psihodrama Moreno și expertiză în domeniul consumului de substanțe psihoactive.

Cabinet individual de psihologie: Constanța, tel – 0732 818 234, mail – catalin.baciu@arasnet.ro.

Eliana Baciu – psihoterapeut format în hipnoză clinică, terapie integrativă și psihodrama Moreno. Cabinet individual de psihologie: Constanța, tel – 0721 250 995.

Andreea Dima – elevă Colegiul Național de Arte Regina Maria, secția Design.

Monica Dima – psihoterapeut format în hipnoză clinică, terapie integrativă și psihodrama Moreno. Cabinet individual de psihologie: Constanța, tel – 0722 493 366, mail -  monica.dima@yahoo.com.

Monica Ghiță – psihoterapeut format în hipnoză clinică, terapie integrativă și psihodrama Moreno. Cabinet individual de psihologie: Constanța, tel – 0744 533 494, mail monicaghita@psimadec.ro.

 

 

Cafeneaua de psihologie raspunde pozitiv provocarii VivaTomis, lansata de organizatorii Festivalului Antic Tomis

Constanta 5 august

Cafeneaua de psihologie VIVATOMIS

‘Omul modern în relaţie cu inconştientul’, ‘Simbolistica sufletului – Atelier de Mandale’ şi ‘De la dulapul cu antichităţi la propria persoană’ sunt atelierele de optimizare persoanală pe care Cafeneaua de psihologie le realizează pentru susţinerea transformării oraşului Constanţa în destinaţie culturală, în cadrul iniţiativei VivaTomis.

Constanta 6 august 2013

Cafeneaua de psihologie organizează, în perioada 12-14 august, trei ateliere de dezvoltare persoanală care să susţină invitaţia lansată de organizatorii Festivalului Antic Tomis pentru a se implica în crearea spaţiului ‘VIVATOMIS‘ şi a transforma  orasul Constanta în destinaţie culturală, prin încurajarea valorilor care consolidează comunitatea.

‘VIVATOMIS’ î?i propune să transforme orasul Constanta, prin încurajarea participării în spatiul public cu valori care consolidează comunitatea, ca răspuns la nemultumirea cotidiană fată de mediatizarea si promovarea excesiva a nonvalorii.

Seria celor trei ateliere de optimizare personală începe luni 12 august, ora 18.00 în Sala de Protocol, etajul 1 a CASEI DE CULTURĂ A SINDICATELOR – CONSTANŢA cu atelierul “Omul modern în relaţie cu inconştientul” realizat de psiholog dr. Doiniţa Bentu. Atelierul abordează tema Miturilor, ca expresie a incon?tientului colectiv, ce au stat la baza formării si organizării societătilor. În epoca actuală, omul modern are nevoie de un nou început, o nouă şansă. Oare mai trăim astăzi în mitul creştin? Să fi subscris omul modern, unui alt mit colectiv? Care este, oare, mitul nostru, al fiecăruia …?’

Marţi, 13 august de la ora 18:00 are loc atelierul “Simbolistica sufletului – Atelier de Mandale” realizat de psihoterapeutul Carmen Paraschivescu. În cadrul ‘Atelierului de mandale’ participanţii vor trăi experienta eliberării de tensiuni emotionale si descoperirea propriei lor unicităti.

Seria celor trei ateliere de optimizare personală se încheie cu atelierul ‘De la dulapul cu antichităţi la propria persoană’ realizat de psihologul şi psihoterapeutul Cristinel Bălan. Atelierul urmăreste să raspundă la întrebări esenţiale pentru dezvoltarea personală a participanţilor, cine eşti, ce mituri, ce datorii şi ce resurse te provoacă să înaintezi? Care sunt temerile, poverile, interdicţiile, secretele pe care le porţi cu tine? Ce poţi ierta, la ce poţi renunţa şi mai ales ce poţi transforma?

Accesul la cele trei seminarii este gratuit, în limita locurilor disponibile. Înscrierile se fac în ordinea solicitărilor şi în limita locurilor disponibile pe adresa de e-mail: cafeneaua_de_psihologie@yahoo.com sau la telefonul 0722317993, informaţii se găsesc şi pe www.clubul-parintilor-plusd.ro.

Extra info: 

Manifestarea ştiinţifică ‘Cafeneaua de psihologie’ este iniţiată de psihologii Bălan Florina Natalia si Bălan Ion Cristinel în parteneriat cu Fundatia Clubul părintilor Plus D şi promovează dialogul deschis între psihologi şi participanţi.

Doiniţa BENTU. Psiholog şi psihoterapeut., doctor în psihologie, presedinte al Asociatiei de Psihologie si Resurse Educationale ALPHA PSIHOMED. Cabinet Individual de Psihologie BENTU DOINIŢA B-dul. 1 Decembrie 1918, nr. 27, Bl. L30, Sc. B, Et. 1, Ap. 22, Constanţa, tel.0724369393/0764329170,email: bentu_doinita@yahoo.comcabinet@psihointegrativa.ro,www.psihointegrativa.ro. DOMENII DE INTERES: psihologia sănătăţii ocupaţionale; psihoterapie; psihologia sportivă ?i antrenamentul mental; psihosomatică; consultan?ă în carieră; emoţiile şi nevoile umane; promovarea sănătăţii fizice şi mentale prin activităţi de prevenire a îmbolnăvirilor; copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate; cercetarea ştiinţifică şi analiza de date.

CARMEN PARASCHIVESCU. Psihoterapeut de cuplu si familie, psiholog clinician
Tel 0745 080040, e-mail: carmen.paraschivescu@yahoo.com; Constanta.
CRISTINEL BĂLAN Psiholog şi psihoterapeut, e-mail: cribalan@yahoo.com.;
Tel. 0722317993, Constanţa

Planetariul din Constanta din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii – Constanţa, va invită la seminarul: “MITOLOGIA ANTICĂ REPREZENTATĂ ÎN ASTRONOMIE”

Constanta 5 august

Mitologia antica reprezentata in astronomie VIVATOMIS

Seminarul va avea loc miercuri 14 AUGUST 2013, ora 12:00 la Sala deconferinţe “ING. MARCEL STANCIU”, din Bv. Mamaia no. 255. Evenimentul se desfasoara sub umbrela Festivalului Antic Tomis si reprezinta raspunsul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii la provocarea VivaTomis lansata in luna iulie.
Spatiul VivaTomis se dezvolta si impreuna cu partenerii Festivalului Antic Tomis vom transforma orasul Constanta intr-o destinatie culturala.

Evenimentul este dezvoltat de Complextul Muzeal de Stiinte al Naturii Constanta, Academia Navală “Mircea cel Bătrân”, Universitatea Maritimă Constanta, Muzeul Marinei Române, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, Ong “Noua Acropolă”, SC Natura Dino Park – THESSALONIKY, Sponsor principal – Rotary Club CETATEA TOMIS.

Cei interesati sa participe la eveniment pot face rezervari si pot solicita mai multe detalii aici:

Complexul Muzeal de Ştiinte ale Naturii Constanţa
Relaţii cu publicul : 0241-482 026
Secretariat : 0241-481 230
Fax.: 0241-481 236
e-mail.: office@delfinariu.ro

 

 

Librăria Cărtureşti Constanţa şi Festivalul Antic Tomis lansează o colectă de cărţi istorice

Constanta 31 iulie

Librariile Carturesti VIVATOMIS

Cărţile  vor fi utilizate în crearea unei zone dedicată relaxării şi lecturii din ceainaria librăriei, zonă ce întregeşte spaţiul “VIVATOMIS”. Cărţile donate şi aduse în Libraria Cărtureşti trebuie să promoveze teme antice, de la manuale, studii, biografii până la ficţiune cu tematică antică. Ne dorim ca acest spaţiu amenajat prin cărţile donate de dumneavoastră să inspire publicul să interacționeze într-un spatiu convivial, un spațiu al binelui, al frumosului, al respectului, al creativității, al onestității, corectitudinii, comunicării, și, de ce nu, al eleganței.

Clienţii librăriei Cărtureşti vor avea astfel posibilitatea de a se delecta cu un ceai rece şi o carte bună, găsita în cutia Festivalului Antic Tomis din ceainarie, ce are propria-i poveste, în perioada 26 iulie – 19 august. La finalul festivalului Antic Tomis cărţile astfel adunate vor ajunge la biblioteca Şcolii generale din Comuna Topalu, Judeţul Constanţa cu ajutorul Asociaţiei DANAIS.

“VIVATOMIS” își propune să transforme orașul Constanța, prin încurajarea participării în spațiul public cu valori care consolidează comunitatea, ca răspuns la nemulțumirea cotidiană față de mediatizarea și promovarea excesiva a nonvalorii. Spații din apropierea zonei în care se va desfășura Festivalul vor fi reinventate prin artă urbană, instalații, expoziții, evenimente, precum și prin participarea publicului larg. “VIVATOMIS” va fi un spațiu al creativității și al valorilor reale, al muzicii și al artelor plastice, deschis tuturor, un spațiu care atrage oamenii să intre într-o comunitate ce împărtășește aceleași valori. Este o declarație manifest despre mândria de a fi român și de avea rădăcini adânci în instoria acestor locuri.

 

 

MEDEEA, tragedie antica de Euripide la Festivalul Antic Tomis, in spatiul VIVATOMIS

Constanta 24 iulie

Teatru antic Medeea VIVATOMIS

Anul acesta, in ultima seara a Festivalului Antic Tomis, inainte de festivitatea de inchidere a evenimentului veti putea asista la o piesa de teatru antic pusa in scena de Facultatea de Arte a Universitatii Ovidius Constanta.

Mai multe detalii veti afla in cele 3 zile de festival.

 

 

Carrefour păstrează vie flacăra Cetaţii Tomis

Constanta 2 iulie

Carrefour susţine transformarea  orașului Constanța în destinaţie culturală, prin încurajarea valorilor care consolidează comunitatea.

-         Expozitie itinerantă -

Carrefour continua traditia, asociindu-se evenimentului cultural al orasului Constanta, Festivalul Antic Tomis, ce va avea loc in perioada 16-18 august, in Parcul Tabacarie din Constanta. Compania raspunde pozitiv invitaţiei lansate de a organizatori pentru crearea unui spatiu care inspira publicul la interactiune si la consolidarea comunitatii ca reactie la nemulțumirea cotidiană față de mediatizarea și promovarea excesivă a nonvalorii.

Centrele Carrefour din intreaga tara vor gazdui pe perioada unui an de zile expozitia itineranta “Carrefour pastreaza vie flacara Cetatii Tomis”, dedicata promovarii valorilor antice, a istoriei bogate si mereu surpinzatoare a cetatii Tomis, renascuta in fiecare an in cadrul Festivalului Antic Tomis. Expozitia va putea fi vizitata timp de cate 2 saptamani in fiecare hypermarket Carrefour sau centru comercial in care acesta se afla, incepand cu 17 iulie – Carrefour Constanta – si incheind-usi periplul la finalul lunii iunie 2014 la Braila.

Expozitia contine 40 de fotografii 50×70 cm, realizate in cadrul primei editii a Festivalului Antic Tomis, ce sunt dispuse pe 10 panouri de 100×200 cm, alaturi de informatia despre evenimentul cultural aflat anul acesta la ce-a de-a doua editie. Fotografii cu expozitia puteti viziona aici: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.572724199438049.1073741829.427126380664499&type=1

Festivalul Antic Tomis asigura vizibilitatea și promovarea expozitiei prin comunicate de presă lansate pentru fiecare localitate in care ajunge caravana, publicate si pe site-ul oficial al Festivalului Antic Tomis, www.festivalulantictomis.ro, in cadrul comunitatii din social media creata in jurul proiectului cultura si cu ajutorul partenerilor media.

Prin aceasta expozitie Carrefour alaturi de spatiile comerciale partenere se pozitioneaza ca un spațiu  al creativității și  al valorilor reale, deschis tuturor, un spațiu care atrage oamenii să intre într-o comunitate ce  împărtășește aceleași valori. Este o declarație manifest despre mândria de a fi român și de a avea rădăcini adânci în in storia acestor locuri.

 

Pentru detalii suplimentare:

Agenţia de marketing cultural Groove Hour:
Telefon: 0241 618 255
0732 123 331 (Dragoş Paiu)
E-mail: vivatomis@festivalulantictomis.ro
office@groovehour.com
Web:     www.festivalulantictomis.ro

Asociaţia pentru Dezvoltare şi Promovare Turistică Litoral-Delta Dunării:
Tel : 0241.831.321 (Denisa Răucescu)
Fax : 0372.871.217
Mobil :  0724.557.017
0730.709.046
E-mail : office@asociatia-litoral.ro
Web : www.asociatia-litoral.ro

No comments yet.

Leave a Reply