Fierarie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Atelierul de prelucrarea metalelor ofera o intelegere a complexitatii tehnologiei de prelucrare a metalului, a modului in care se combina forta fizica si cunostintele cu arta in scopul de a produce obiecte de metal de uz casnic, decoratiune, arme, etc. Atelierul de prelucrarea metalelor aduce in prim plan arta si mestesugul prelucrarii metalelor pe teritoriul fostului Imperiu Roman.

Atelierul de prelucrare a metalelor ilustreaza metodele principale de modelare a metalului, prelucrarea la rece, respectiv modelarea la cald („fierberea fierului”). Cele doua metode sunt prezentate in cadrul activitatii prin reconstituirea a trei sub-ateliere:

- sub-atelierul de „fierbere a fierului” unde participantii vor observa si testa prelucrarea fierbinte a fierului pana obtin forma dorita, prin lovire rapida, repetata, ritmica si puternica, cu ajutorul ciocanelor de diferite marimi si forme. In cadrul acestui atelier se vor construi unelte agricole, obiecte mestesugaresti, piese de armament, obiecte de uz gospodaresc, piese de harnasament, feronerie decorativa, etc.

DSC_0197

- sub-atelierul de prelucrare la rece a metalului unde participantii sunt initiati in prelucrarea metalului prin lovirea repetata a pieselor cu ciocanul, pana la primirea formei dorite; prin taierea cu dalta, „foarfecele” sau „ghilotina”, stantare, gaurire, etc. In cadrul acestui atelier participantii vor produce podoabe sau accesorii pentru imbracaminte: catarame, paftale, nasturi, fibule, bratari, etc.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

- sub-atelierul de confectionare a zalelor prezinta metodele de protectie a soldatilor romani impotriva armelor inamicilor pe campul de lupta. In cadrul atelierului participantii vor construi un tip de armura confectionata din mii de inele interconectate, asa zisa camasa de zale.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Documentatia atelierului poate fi descarcata de aici:

Documentatia de prezentare a atelierului de fierarie

Programul atelierului:

16 August 2013 17 August 2013 18 August 2013
10:00 – 12:00 10:00 – 12:00 10:00 – 12:00
13:00 – 16:00 13:00 – 16:00 13:00 – 16:00

 

No comments yet.

Leave a Reply