Despre Festival

In 2013 celebram a doua  editie a Festivalului Antic Tomis. Pe parcursul acestui an, a fost stabilit un nou model de manifestare istorica. Departe de a fi doar o sarbatoare istorica, atat de abundente in tara noastra, acest nou model de festival are o puternica componenta educaționala.

Festivalul Antic Tomis este un eveniment cultural-istoric care valorifica istoria si vestigiile antice specifice zonei Constanta, prin activitati de arheologie experimentala. In 2013 evenimentul este organizat de Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunarii si agentia de marketing cultural Groove Hour Constanta, alaturi de Primaria Municipiului Constanta, cu sprijinul Asociatiei Patronale Mamaia, Asociatiei Patronale a Cluburilor din Mamaia, Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism si a Consiliului Judetean Constanta, iar evenimentul se desfasoara timp de 3 zile, in Constanta, in perioada de varf a sezonului estival.

GENEZA FESTIVALULUI

Festivalul Antic Tomis  a fost propus  de agentia de comunicare si marketing cultural Groove Hour pentru prima data in  anul  2006  Consiliului Judetean Constanta revenind in 2012 cu aceeasi propunere catre Asociatia de Promovare Turistica Litoral – Delta Dunarii.

Succesul primei editii din anul 2012 a facut sa intelegem  necesitatea de a organiza acest festival anual, deoarece nivelul local a fost depasit dvenind un eveniment național și internațional. Festivalul Antic Tomis este un festival cultural international dedicat si specializat in reconstituire  istorica  antica.

CRITERIILE DE REALIZARE A PROGRAMULUI

• Redescoperirea valorilor istorice este principala componenta a programului de evenimente.
• Programul este dezvoltat in special în domenii legate de arheologie si istorie antica.
• Festivalul isi propune sa prezinte publicului realitatea istorica a Tomisului.
• Se acorda prioritate activitatilor educative.
• Programul stimuleaza activitatile locale de productie de artizanat arheologic realizate special pentru festival.

Vezi programul editiei 2013

FILOZOFIA EVENIMENTULUI

• Diseminarea cunoștintelor de istorie antica și punerea  la dispoziția publicului a instrumentelor de reflecție cu privire la istoria trecutului. Nu este suficienta pastrarea si studierea patrimoniului istoric. Diseminarea cunoștințelor istorice care prezinta  acest patrimoniu este esentiala pentru a nu se pierde mult din valoare lui sociala si culturala.
• Redescoperirea istoriei este piesa centrala a celor trei zile defestival.
• Sensibilizarea cetatenilor  si turistilor fata de importanța conservarii patrimoniului istoric. Pentru ca patrimoniul istoric sa devina cu adevarat important  pentru toti, trebuie sa facem eforturi umane, materiale si financiare eforturi ce sunt realizate doar sub presiunea opiniei publice. Constientizarea autorităților  si instituțiilor  private cu privire la oportunitatea de a investi in cercetare, conservare  si punerea in valoare a vestigiilor istorice.
• Aducerea in prim  plan a modelelor autentice, valoroase  si anularea pervertirii actuale a gustului public.
• Dezvoltarea sentimentului de mandrie de a fi roman si  mandrie fata de istoria tarii.
• Dezvoltarea sanatoasa a evenimentului cu o finantare minima din bani publici si majoritara prin implicarea  mediului  privat.
• Crearea unui produs cultural de o inalta calitate pentru a genera plus valoare patrimoniului cultural situristic.
• Asigurarea unui spatiu de participare activa si nu doar de vacanta pentru  cetateni  si turisti  si transformarea lor in ambasadori culturali si producatori de idei active. Festivalul de asemenea, ajuta  publicul sa participe la gestionarea patrimoniului.
• Realizarea unui studiu de caz pentru devenirea  managerilor de muzee, situri arheologice, monumente si centre de interpretare a istoriei tarii. Urmarim ca Festivalul Antic Tomis sa se consolideze ca o referinta internationala in domeniul comunicarii istorice.
• Promovarea infiintarii de grupuri de reenactment, istorie vie și de arheologie experimentala, cu scopul de a disemina cele mai bune realizari ale trecutului istoric.
• Pentru a promova și incuraja cresterea interesului pentru istorie in scoli, astfel incat elevii de azi sa devina in viitor, persoanele ce vor promova valoarile culturale si, prin urmare, patrimoniu uman si istoric.

 

IDENTITATEA FESTIVALULUI ANTIC TOMIS

logo FAT mic mic

Am considerat ca este necesar sa avem un simbol al evenimentului, un simbol care sa pozitioneze festivalul in mintea publicului si care sa devina in timp o marca general acceptata si asociata cu Festivalul Antic Tomis. Constructia logotipului slogan VivaTomis, prezent pe medalie, reflecta spiritul locului mereu viu si nealterat dealungul mileniilor. Vivat Tomis = Traiasca Tomisul si exact ca in cazul orasului Constanta apare un “T” intarit prin dublare in primul caz si prin muzicalitatea intonatiei in cazul Constantei care reprezinta elementul central al executiei grafice. Astfel T devine trident iar dintii tridentului vele. Pentru a intari localizarea geografica a evenimentului pe medalie a fost adaugat sarpele zeu Glykon, unic in lume ca design, descoperit la Constanta in anul 1962.

SMIS 23786 - banner-468x60

MARTURII


Intr-adevar, mare curaj pe noi sa pornim la un asemenea drum ! Festival ANTIC ?! Multi s-au mirat, si mai multi au zambit, neincrezatori, desi cine ne cunoaste, stie ca tot ceea ce facem, la Asociatia Litoral – Delta Dunarii, are SUCCES ! Ideea a fost a familiei Frigioiu, de la Groove Hour; ei ne-au prezentat-o noua, Asociatiei Litoral; si de aici a inceput epopeea … am crezut in aceasta idee, si pentru ca noi am crezut, a crezut, alaturi de noi si Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Constantinescu Nicusor Daniel, caruia ii multumesc pentru increderea pe care o acorda evenimentului. Pentru el, ca si pentru mine, nu exista “nu se poate”! Ne-a finantat bugetul necesar si noi am pornit la drum ! Cu cateva zile inainte, putini credeau ca vom avea un asemenea public, sau un eveniment asa cum ne place noua, adica de valoare, autentic si de succes. NOI AM CREZUT ! NOI AM INTRAT IN ACEST FILM ! NOI AM FACUT ISTORIE ! Multumesc, Dan Frigioiu, Dragos Paiu, Anca Stanila, multumesc fetelor noastre neobosite si ambitioase de la Asociatie, Denisa Raucescu, Mihaela Raluca Ilie si Adriana Mosoiu, viceprimarului Decebal Fagadau, Centurionului Catalin Gocan, Radostin Kolchev, creatoarei tinutei mele, Liliana Cornila, foarte inspirata si un creator desavarsit. Multumesc publicului larg, atat de numeros si de insetat de istorie, care ne-a facut sa fim mandri de ceea ce am realizat TOMIRIS MULTUMESTE ZEILOR PENTRU LAURII ACESTUI FESTIVAL !!!

Corina Martin – Presedinte Asociatia Litoral-Delta Dunarii

O experienta exceptionala, ma bucur ca se intampla un asa eveniment la Constanta!!!!

Simpson Danut – vizitator ateliere Festivalul Antic Tomis 2012

Am ramas placut impresionat in legatura cu prima editie a Festivalului Antic Tomis cu mult timp inainte ca acesta sa inceapa efectiv. Ceea ce a facut ca acest festival sa fie de departe cel mai profesionist din toate festivalurile de reenactment din tara la care am participat a fost publicitatea extraordinara care i s-a facut cu multa vreme inainte sa aiba loc. Aceasta dovedeste in primul rand profesionalismul organizatorilor de acolo, iar munca pe care au depus-o nu a dezamagit – prima editie a acestui festival a fost, dupa parerea mea, cel mai reusit festival de reenactment pe perioada antica tinut in Romania. Publicul a fost extrem de numeros si interesat de istoria antica, iar trupele participante au fost motivate de acest interes si au oferit un spectacol frumos.
Nu am nici o indoiala ca aceasta A Doua Editie a Festivalului Antic Tomis va reusi sa intreaca prin organizare succesul de anul trecut. Terra Dacica Aeterna, precum si celelalte asociatii participante (care anul acesta sunt mai numeroase) vor face din nou un spectacol ce va merita ca turistii de pe litoral sa viziteze tabara antica.

Andrei Mihai – Vice-Presedinte Terra Dacica Aeterna

Doresc ca acest eveniment sa aiba loc in fiecare an…

Octavian Adam – vizitator ateliere Festivalul Antic Tomis 2012

A fost cel mai relaxant weekend din toata vara, desi am stat in picioare la greu. Deja ma uit altfel la parcul cu pini si la orice piatra care imi inspira o vechime mai mare de 1000 de ani. Mai vreau!

Ionel Roza – participant ateliere Festivalul Antic Tomis 2012

După 2.000 de ani, am reusit sa aducem la viata cetatea Tomis. Evenimentul a animat centrul istoric al orasului Constanta cu activitati adresate publicului de toate varstele. Prin Festivalul Antic Tomis, ne propunem sa readucem in memoria colectiva perioada de glorie a cetatii antice Tomis si a intregii regiuni Dobrogea, atat de bogata in evenimente si obiective istorice

Anca Stanila – Coordonator comunicare si vizibilitate Festivalul Antic Tomis